Često postavljano pitanje –Šta da obučem za prvi čas..? Šta je potrebno..?

Za prvi, kao i za sve ostale časove igre , neophodna je udobna garderoba koja vas neće suptavati, žuljati, i ometati u kretnjama.
U savremenoj igri se vremenom izgradio jedan simpatični, “šljampavi” , urbani, slojeviti trend, koji je postao gotovo prepoznatljivi styling savremene igre i njenih aktera. Slobodna stopala, bosa, (ili u najboljem slučaju –čarapice..), radi sto prisnijeg kontakta sa tlom, a sve ostalo po sopstvenom izboru,samo da ne ometa i ne sputava. Obzirom da u savremenoj igri postoji dosta tehnika koje se rade na podu, negde je i razumljivo što je radna oprema za savremenu igru takva kava jeste: komotna, slojevita, (kad si “gore” skidaš višak, kad si dole dodaješ, da se ne oderes...:)))), maštovita, nepredvidiva, široka, lepršava,opuštena, slobodna, bas kao i igra kojoj sluzi!

Za klasičan balet važe već drugacija pravila, koja opet imaju svoju opravdanost i utemeljenost u stilu, načinu i koncepciji klasične baletske tehnike. Za ovu vrstu igre neophodne su baletske patike ( mekane!), što zbog baletskih pozicija, ( koje se sa patikama, nekako lakše “uhvate” i “drže”..), tako i zabog samog stopala, njegovog formiranja, kompaktnosti, slivenosti,izduženosti, itd...itd... Znači-neophodne! Pogotovo za početnike, koji se prvi put susreću sa ovom , veoma zahtevnom tehnikom. Ostatak plesne opreme, bi trebao da bude svedeniji, u odnosu na vežbačku opremu savremenih plesača, takodje iz praktičnih razloga, kako bi predavač (a, i sam plesač) u svakom momentu imao potpuni uvid u kompletnu figuru plesača. Precizna i istancana baletska tehnika  zahteva, preciznu i jasnu postavku tela, zbog toga je garderoba, koja prati linije tela, za klasičan balet poželjna, ili čak, takodje neophodna.






































































































Коментари