PERPETUUM de MOBILLE


                                            




Kako izgleda kada u  zemlji Srbiji poželiš grešnu misao,da se baviš umetničkom igrom?
Klasičan balet.... savremena igra....Svejedno! Od dva zla,pitanje je samo koje je manje mučno i bolno.Klasičan balet je termin koji ,zahvaljujući našim bakama , a i zlatnom dobu beogradskog baleta, jos funkcioniše kao poznat. Sa savremenom igrom je već mnogo tužnija situacija. Ako svojoj najboljoj drugarici, drugu, poznaniku, komšinici, prodavcu ulaznica za koncert na BEMUS-u, profesoru na fakultetu....bilo kome...(izbor je širok)...poveriti da se bavite  savremenim plesom,nakon kratke,neprijatne tišine,svako od nabrojenih će vas upitati – A šta je to?!  Ako odgovorite -To je moderan balet,imate dobre šanse da  budete shvaćeni ali i da ispadnete glupi i nekvalitetno edukovani ako par metara od vas stoji neko ko je profesionalno orjentisan ka contemporary dance.I eto belaja! Srbija –zemlja kontrasta.....
Kada sam, pre prilično godina, kao devojčica zaronila u vode moderne igre, nisam ni znala gde uranjam!Znala sam jedino da sam konačno na pravom mestu kada sam upoznala svoju buduću profesorku,a potom  dugogodišnjeg koreografa,pedagoga i prijatlja-Dubravku Maletić. Kada sam se nakon , takodje monogo godina, usudila da otpočnem svoj samostalni hod kroz isti bezdan,takodje nisam imala pojma kuda idem ,ni šta će mi se desiti,dok ljudi oko mene nisu počeli da ostaju uz mene ,da prate,vole,otvaraju se, daju,grade,stvaraju......plešu svoje misli!I moje. Izmedju ova dva zbivanja postoji pristojna vremenska distanca, ali se koncepcijski malo šta promenilo.Mojim drugaricama tada nije bilo baš najjasnije, gde ja to trošim svoje  vreme, a drugaricama mojih učenica i igračica i igrača,takodje nije baš najjasnija ista stvar! Da nije žalosno , bilo bi skoro simpatično.
Savremena igra,ili ono sto se kod nas jos uvek naziva moderan balet, u svetu  je danas, jedan zaseban i veoma specifican umetnički pravac koji doživljava veliku expanziju,naročito poslednjih stotinak godina i predstavlja sve više konglomerat raznorodnih veština u čijoj je osnovi telo kao instrument.Upravo zbog velike zastupljenosti razlicitih veština , načina , tehnika ,ne postojanja ograničenja u primeni stilova  i interpretacija  u telesnoj izražajnosti...svetski strucnjaci su ukinuli upotrebu termina balet, koji je ostao rezervisan iskljucivo za klasičnu,akademsku tehniku igre, a sve ostalo što exploatiše pokret kao sredstvo izražavanja ,uredno je upakovano u jednostavni termin-igra.Ples.Savremeni...ili kako god..tek,jedno nepregledno prostranstvo u kojem baš svako može pronaći  komadić koji mu nedostaje.
U Beogradu već duži niz godina postoji mesto na kome možete, ukoliko naravno želite, da trošite svoje slobodno vreme, a i da pronadjete možda komadić koji vam , eventualno nedosataje, plešući . Centar za umetnost pokreta PERPETUUM je jedna takva umetnička organizacija,čija je glavna aktivnost podrška kreativnosti i edukacija u sferi savremene plesne umetnosti.PERPETUUM zapravo nastao kao jedna kreativna zamisao o mogućnosti  uvođenja sistematične metodologije u edukaciji savremen igre , po standardima  koji su aktulani u svetu.Zamisao se vremenom pretvorila u serioznu kompaniju koja je u prethodnih desetak godina iznedrila mnogo mladih umetnika od kojih neki danas čine okosnicu beogradske plesne scene.Što znači da je ipak moguće ,u uslovima prilične zapostavljenosti,izolovanosti, neinformisanosti i zaostalosti u svakom smislu ,ostvariti nešto što je u skladu i svetskim trendom i prvilima (ili bar miriše na to)
Od samog pocetka svog rada PERPETUUM se u svom radu fokusirao na raznovrsnost i kombinovanje različitih tehnika koje danas manje ili više egzistiraju  u plesnoj umetnosti,pružajući svojim polaznicima širok dijapazon izbora,i  stvarajući, na  taj način jednu solidnu osnovu za dalja  individualna usavršavanja i nadgradnju. Posebna pažnja se poklanja radu sa decom i mladima koji imaju veće aspiracije prema savremenoj plesnoj umetnosti ,i očekuju da budu prepoznati  i podržani  u svom stvaralačkom  radu.Kao rezultat ovakve koncepcije,već na samom početku rada formirana je igračka trupa,PERPETUUM DANCE COMPANY,koja na najbolji način prezentuje naš obrazovni i kreativni rad, na najeminentnijim svetskim i domaćim scenama.Osim navedenih aktivnosti  centar se bavi još nizom delatnosti, koje su bazirane na širokoj saradnji i povezivanju sa  plesnom zajednicom kako u našoj zemlji takodje i u svetu.
Ipak,i pored naše predanosti i velikih zalaganja na popularizaciji ovog umetničkog pravca, i dalje se dešava neprepoznavanje u jednom masovnijem obimu...i dalje se dešava
ne shvatanje…nerazmevanje…nesvrsishodnost…i dalje se dešava da je savremnije moderno…a modernije  nesavremeno….!
Dokle?










Коментари

Постави коментар