SAVREMENA IGRA

                                                      

 ŠTA JE TO?! 


Često se dešava da  nam u studio dodju novi ljudi, mladi, znatiželjni, zaintrigirani, podstaknuti da se oprobaju u nečem novom, a da pri tom ne znaju ni gde su došli , ni šta zapravo žele, a ni šta ih čeka u tom nepoznatom prostoru. Obično, stidljivo odsede i pogledaju jedan čas, onda kažu :- hm....a, šta je ovo?....ili - ovo je mnogo teško , ja to necu  moci...ili- kako je moguće da ovo postoji kod nas a da ja to nisam znala (znao)?.....Većina od tih (na  početku) zbunjenih mladih ljudi o(p)stanu, pretvarajući se u samouverene istraživače samih sebe. Mali procenat (jako mali.. ), brzo nestane. Njaveći problem "nepopularnosti" savremene igre kod nas je-neznanje! U Srbiji se jednostavno ne zna (jos uvek), šta je to savremeni ples! 

Savremena igra, ili da se poslužimo terminom koji je kod nas još uvek  jedino prepoznatljiv-moderan balet...-u svetu je danas, jedan zaseban i veoma specifičan umetnički pravac koji doživljava veliku expanziju, naročito poslednjih stotinak godina i predstavlja sve više konglomerat raznorodnih veština i praksi u čijoj je osnovi telo kao instrument. Upravo zbog velike zastupljenosti različitih praksi, načina , tehnika , ne postojanja ograničenja u primeni stilova i interpretacija u telesnoj izražajnosti...svetski strucnjaci su ukinuli upotrebu termina balet, koji je ostao rezervisan iskljucivo za klasičnu, akademsku tehniku igre, a sve ostalo što exploatiše pokret kao sredstvo izražavanja, uredno je upakovano u jednostavni termin-IgraDancePles. Što je sasvim OK.
Savremeni...ili kako god..tek, ples  je jedno nepregledno prostranstvo u kojem baš svako može pronaći komadić koji mu nedostaje.


Termini : ponedeljak-sreda-petak 20;30.

Časove  vodi ; Ana Obradović




Коментари